Osobné výdavky a pravidlo 50-30-20

Osobné financie sú často hádankou. Zarábate stále viac a viac, ale na konci mesiaca ste vždy na nule a netušíte, kam sa tie peniaze rozkotúľali. Po 30tke už by ste chceli mať pevný základ na dôchodok a vidieť aspoň akú takú finačnú budúcnosť pre vás aj vašu rodinu. Ale ako žiť podľa vlastných predstáv a zároveň myslieť na budúcnosť?

Existuje jednoduché pravidlo nazývané 50-30-20, ktoré vám pomôže smerovať vaše financie tak, aby ste sa mohli venovať veciam, na ktorých vám záleží, ale zároveň ste mali pevný finančný základ v budúcnosti.

Čo znamená pravidlo 50-30-20?

Pravidlo 50-30-20 je jednoduchý spôsob, ako rozdeliť svoje príjmy na rôzne oblasti:

50% na základné potreby

30% na zábavu a životný štýl

20% na úspory a investície

1. Základné potreby (50%)

Polovica vášho príjmu by malo ísť na potrebné výdavky, ako je nájom, hypotéka, strava a účty. Tieto sú nevyhnutné pre váš každodenný život a zdravie vášho rodinného rozpočtu.

Hypotéka alebo nájom: Tieto sú najväčšie položky v rámci základných potrieb. Ak vaše náklady na bývanie presahujú 50% vášho príjmu, mali by ste zvážiť možnosti zníženia nákladov, napríklad presťahovaním sa do lacnejšieho bytu alebo refinancovaním hypotéky. Ak to nepôjde, tak je potrebné siahnuť na iné položky v rámci tejto kategórie a hľadať úsporu tam.

Potraviny a účty: Dôležité je, aby ste mali dostatok peňazí na jedlo, účty za energie, vodu a iné základné životné náklady. Ak sú vaše výdavky v týchto oblastiach príliš vysoké, môžete skúsiť sporiť na potravinách varením doma alebo hľadať spôsoby, ako znižovať účty za energie.

Inšpirujte sa tipmi, ako uplatniť správne finančné návyky pri jedle:

1. Používajte nákupné zoznamy – takto ľahko viete čo vám v domácnosti chýba a eliminujete tak potrebu hádania, či nakupovania vecí do zásoby.

2. Chladnička je váš kamarát, nie nepriateľ – poznajte potraviny, ktoré konzumujete a naučte sa ich mraziť.

3. Potraviny nevyhadzujte – kupujte len to, čo naozaj spotrebujete. Ak si odsledujete, že stále dva-trikrát vyhadzujete to isté jedlo, nabudúce ho už nekúpte.

4. Staré dobré pravidlo – na nákupy chodiť sýty. Ak idete nakupovať hladní, nakupujú oči a brušká, nie rozum.

5. Presvedčte svoje telo, že “snackovanie” nie je škodlivé len pre vašu štíhlosť, ale aj pre vašu peňaženku.

6. Pokiaľ sa dá, obed si noste so sebou do práce – doma navaríte častokrát aj desať-násobne lacnejšie, ako zaplatíte za jeden obed v kantíne, či reštaurácii.

7. Vyhýbajte sa kávičkám a koláčikom v kaviarni – nie vždy, no trikrát do týždňa je predsalen veľa.

8. Alkohol a cigarety neškodia len vašej peňaženke, ale predovšetkým zdraviu – a s pokazeným zdravím rastú taktiež účty.

2. Zábava a životný štýl (30%)

Tretina vášho príjmu je určená na zábavu, rekreáciu, nákupy oblečenia a iné osobné výdavky, ktoré vám robia radosť a pridávajú hodnotu vášmu životu.

Táto kategória zahŕňa cestovanie, zábavné aktivity a nákupy. Je dôležité, aby ste si užívali svoj voľný čas, ale mali by ste tiež zvážiť, či nemôžete nájsť aj tu spôsoby, ako ušetriť peniaze, napríklad hľadaním lacnejších leteniek a ubytovania, alebo používaním kupónov a zliav.

Každý sa môže venovať tomu, na čom mu záleží a čo mu prináša najväčšiu radosť a uspokojenie. Treba si však uvedomiť, že môžete si dovoliť čokoľvek, ale nikdy nie všetko. 

A práve preto musíte eliminovať výdavky vo veciach, ktoré vám neprinášajú úžitok a možno na ne míňate len zo zvyku, alebo aby ste dobre vyzerali pred susedmi, a skôr smerovať tieto peniaze tam, kde to má len a len pre vás zmysel.

My v rodinee napríklad nekupujem drahé autá, oblečenie, či darčeky, ale namiesto toho smerujeme peniaze viac do zážitkov, dovoleniek a výletov. 

3. Úspory a investície (20%)

Posledná časť, vášho príjmu, aj keď ja by som ju dala na prvé miesto, by mala ísť na úspory a investície. Tento krok je kľúčový pre vašu finančnú bezpečnosť a budúcnosť.

Úspory zahŕňajú sporenie na rezervu vo výške 6mesiacov nákladov, ktorú musíte mať vždy po ruke v prípade neočakávaných udalostí. Ak už rezervu máte, môžete sporiť na novú kuchyňu, štúdium, nehnuteľnosť, pre dieťa, na materskú, atď. 

Investovanie na dôchodok by malo tvoriť polovicu tejto kategórie.  Prispievanie aspoň 10% vášho príjmu na dôchodok je kľúčom k finančnej bezpečnosti v dôchodku. Ak to znamená, že musíte zredukovať niektoré výdavky v iných oblastiach, je to rozhodne odporúčané. Pamätajte si, že čím skôr začnete investovať na svoj dôchodok, tým menej vám stačí odkladať pre dosiahnutie rovnakého cieľa.

Ako začať?

Ja viem, začiatky sú ťažké, preto vám to zjednoduším. Vytvorila som tabuľku výdavkov, kde si môžete zapisovať každý mesiac, koľko ste kde minuli. Alebo jednoducho spriemerujte celý rok a kategórie, ktoré neviete nájsť, si smelo doplňte do tabuľky.

Pamätajte, že je nikdy nie je príliš neskoro začať s plánovaním vašich financií. Aj malé kroky smerom k správnemu rozdeleniu vašich výdavkov a úsporám môžu mať veľký vplyv na vašu budúcnosť. Pravidlo 50-30-20 je flexibilným rámcom, ktorý vám pomôže sledovať vaše výdavky a zároveň mať priestor na zábavu a úspory. Dôležité je prispôsobiť ho svojim konkrétnym potrebám a cieľom, ale vždy pamätať na dôležitosť úspor a investícií do svojej budúcnosti.

Tabuľka na stiahnutie tu.

Kontaktujte ma

Ďalšie články

O mne

Medzi  partnerov mojej spoločnosti patria všetky banky a poisťovne na Slovensku, ako aj svetové investičné spoločnosti a preto viem klientovi vybrať vždy tú najvhodnejšiu možnosť.

+421 908 686 379

maria.dudova@swisslifeselect.sk

Týždenné Novinky
Zo Sveta Financií

Zaregistrujte sa tu!